Interview met voorzitter Berry van Kruistum

Nieuwe voorzitter Berry van Kruistum staat voor transformatie met ‘zijn’ Harskamp

Berry van Kruistum (46) is unaniem gekozen tot de nieuwe voorzitter van SV Harskamp. Dat werd vorige week tijdens een goed bezochte algemene ledenvergadering besloten. Een interview met de nieuwe ‘eerste man’ van de dorpsclub.


Nieuwe voorzitter Berry van Kruistum.

Het nieuwe boegbeeld staat met Harskamp voor een transformatie, nu Dirk van Wikselaar dit voorjaar na jaren afscheid nam als voorzitter. “Ik had een aantal jaren geleden niet gedacht in de voetsporen van boegbeelden als Jan Bos en Dirk van Wikselaar te mogen treden. Zij, maar ook anderen, hebben veel gedaan voor de plaatselijke voetbalclub. Ik ga ze zeker niet kopiëren, maar blijf trouw aan mijn eigen stijl”, opent Van Kruistum.

Sterk bestuur
De nieuwe voorzitter is van mening dat er een sterk bestuur is, met zeven gemotiveerde personen. “De taken zijn verdeeld. Elk bestuurslid is op zijn terrein de eerstverantwoordelijke. Ik moet de olie zijn die de motor laat draaien. Er is geen termijn op mijn voorzitterschap geplakt, maar het belangrijkste is dat ik het leuk blijf vinden en wat toevoeg. Belangrijke doelstelling is om het aantal vrijwilligers dat binnen de vereniging betrokken is, te vergroten door hun bijdrage in behapbare taken te verdelen. Ik wil echt een voorzitter zijn voor alle leden”, gaat Berry van Kruistum verder.

De gekozen preses is getrouwd met Ria en het gezin telt twee kinderen (Daan en Tessa). “Zoon Daan speelt in de jeugd. Zelf heb ik ook in de jeugd bij SV Harskamp gevoetbald. Maar uiteindelijk bleek mijn passie meer te liggen bij de BMX en motorcross. Ik ben een echte sportfanaat. De sport is voor mij een uitlaatklep naast het eigenaarschap van slagerij ’t Pleintje en B&G Catering Service.”

Staan zijn goed lopende zaken het voorzitterschap niet in de weg? “Natuurlijk zal er wel eens een zaterdag zijn waarin ik wat delegeer of afwezig ben. In onze business zijn de maanden mei tot en met juli, september en december het drukst. Maar dan staat het voetbal ook op een lager pitje.”

Acties
De geboren en getogen Harskamper maakte lang deel uit van de sponsorcommissie. “Ik heb op de achtergrond gezien hoe het functioneerde binnen de club. Misschien werd daar wel de kiem gelegd voor het voorzitterschap. Ik zag dat er vanuit het bestuur met jonge mensen hard werd gewerkt aan de toekomst. Natuurlijk weet ik dat de afgelopen acht voetbalseizoenen de club met het eerste elftal maar eenmaal in het linkerrijtje (in de vierde klasse, red.) belandde. Dat was voor mij en het bestuur juist een aansporing om de koe bij de horens te vatten”, merkt slager Van Kruistum passend op.

Er moest meer gebeuren rond het eerste elftal. “Ik ken de pijn van de supporters bij weer een nederlaag. In die tijd is mijn liefde voor deze echte volksclubs alleen maar groter geworden.”

Misschien kwam de coronaperiode de club niet slecht uit. “Dat klopt. In deze voetballoze periode is stevig gebrainstormd. Met TopParken zijn goede gesprekken gevoerd. Dat resulteerde in een hoofdsponsorschap waar we echt blij mee zijn. Dit naast alle andere sponsoren uiteraard”, lacht Berry van Kruistum.

In technisch opzicht werd een stevig plan uitgewerkt om de hoofdmacht weer aan de weg te laten timmeren. Bestuurslid Escher van Norel (technische zaken) en nieuwe trainer Collin Oosterholt spraken hun netwerk aan. Een op papier goede selectie moet de SV Harskamp komend seizoen 2021/2022 meer succes brengen dan de voorgaande seizoenen. “Ik heb technisch gezien zelf niet zoveel verstand van het spelletje. Maar dat hoeft ook niet met een capabele staf. En anders trekt Escher of de nieuwe elftalleider Erik Koogje wel aan de bel.”

Berry van Kruistum hecht eraan nogmaals te benadrukken dat hij niet breekt met de aanpak van zijn voorganger Dirk van Wikselaar. “Ik heb zoals gezegd lang op de achtergrond in de keuken kunnen kijken. Bij een groot aantal ideeën die nu gerealiseerd worden is Dirk gepolst of betrokken geweest. De club leeft in onze Harskampse gemeenschap. Natuurlijk is er nog een lange weg te gaan om vele zaken die wij voor ogen hebben te realiseren. Maar Keulen en Aken zijn ook niet op een dag gebouwd.”


SV Harskamp met een geheel uniek eigentijds shirt.

Samen de club op de kaart zetten
De voorzitter maakt van het interview gebruik om een paar nieuwtjes te vertellen. “Ons eerste elftal krijgt een nieuw in mijn ogen volstrekt uniek shirt. Er staan liefst zeven sponsoren op. Het maximale aantal dat de KNVB toestaat. In mijn motorcrossperiode heb ik geleerd dat een shirt vele mogelijkheden biedt om de trouwe sponsoren aandacht te geven. Dat komt met het nieuwe shirt volledig tot uiting. Het nieuw ontworpen tricot sluit mooi aan bij het eerder vernieuwde Harskampse clublogo. Een geheel eigentijds gezicht.

Een ander nieuwtje is dat SV Harskamp als eerste buitendorp club in onze gemeente een eigen businessclub krijgt. De businessclub staat buiten de vereniging, maar werkt voor de vereniging. Er komt een bestuur met capabele bestuurders. Daarmee moet de continuïteit op sponsorgebied voor de gehele vereniging worden gewaarborgd.

En ook gaan we investeren in de jeugdafdeling. Jozef Marantika is nieuw aangetrokken en gaat onze O15-elftal begeleiden. Hij heeft de nodige ervaring opgedaan bij onder meer VV Lunteren, AFC Quick ‘1890 en Candia’66. Jozef zal ook een vraagbaak worden voor de overige jeugdteams. Hij komt kijken, zal zijn ogen en oren de kost geven. En waar nodig verbeteringen voorstellen. Op termijn moet dit voor de club goede spelers gaan opleveren. Want en dat is ons doel: Harskampse spelers opleiden en richting het eerste elftal proberen te brengen, betekent dat onze eigen identiteit behouden blijft.”


Het nieuwe logo straalt de toekomst uit maar vergeet het verleden niet.

Ondanks de coronaperiode is de toekomst van SV Harskamp vol perspectief en is de club trots op de eigen unieke identiteit. De makkelijk pratende Van Kruistum hierover: “Het dorpse karakter bewaken, wij zijn samen onze club en het blijven ontwikkelen van spelers. Onze Harskampse jeugd moet het weer leuk vinden op sportpark ’t Meuleveld te voetballen. In het recente verleden koos men nog weleens voor een buurclub. Dat willen we voorkomen. Wij, en daarmee bedoel ik iedereen die de SV Harskamp een warm hart toedraagt of vrijwilligerswerk doet is vol energie om het unieke karakter van de club verder te versterken en straks op zaterdag weer het middelpunt van het dorp te zijn”, besluit de enthousiaste voorzitter.

Bron: EdeStad.nl door Eip Janssen